Sunday, February 1, 2009

laksa..laksa..laksa.....

yuhuuu..main masak2 lggg!! kali ni i mmg teringin mkn laksa..request kt mak,tp mak suh i plak wt sndiri..huhu.xpela,bleh mantapkn skill.kikiki.padahal xdela skill sgt pn..atleast leh improve kn..ni pn i msk sndiri 4 my bday..huhuhu


the day b4, i da rebus ikan,tmbh ckit garam time rebus tu ye..gune ikan kembong hokeyy!bleh gk gune ikan lain,tp sllunye i wt mmg gune ikan kembong.lg fresh lg besh.n then pisahkn isi dari tulangnye,baik2 ye nt tercampur plak tulang ngn isi ade org tcekik la plak..xmasal je masuk spital mkn laksa i knn..hehehe..pastu blend r isi ikan tu ngn air rebusan td lg manis rasenye..masuk le dlm periuk..then kn de tulang yg da pisahkn dr isi td kn..masukkn je dlm blender n blend r..tp yg tulang ni b4 masukkn dlm periuk jgn lupe tapis dulu ye..kang mkn tulang ikan plak.maknenye kite cume amik air die je..then rebuskn smpai le pueh ati..kire org panggil sampai tanak la..


esoknye pepagi i terus rebus lg,takut die basi kn..then tambahkn bawang merah,bawang putih,cili yg telah diblend n kalu nk tambahkn ckit belacan or petis udang..bende2 ni ikut citerase korg r nk bubuh byk mane..


then bile bhn2 td da agak tanak,masukkn air asam jawa or masukkn je asam keping..rebus lg,kalo pekat sgt tambah la air lg..pastu masukkn serai n lengkuas yg diketuk,bunga kantan n daun kesum..tambah garam secukup rase.n i masak mmg xgune pak aji,tp i masukkn ckit gule biar rasenye seimbang..kire gula 2 ganti ajinomoto la..mak i pn de darah tggi,xleh2..masak la sampai naik bau n cukup rase..nyum2 terliur plak..heeee~


kuah da siap,mee die tau la kn nk wt cne..i slalu gune yg mee kering pastu rebus tmbah minyak ckit n garam..de org suke gune mee laksa yg basah 2..terpulang la..


potong2 timun,cili,bawang,nanas,sediakan limau nipis n salad..n suke ati r nk tmbh pe lg..ikit citerase memasing la ye..


sedia utk dihidang.. nyum2..
ni le my hasil bersame tukang masaknye ye..kikiki..

0 loves:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

Blog Template by YummyLolly.com