Friday, September 4, 2009

tarian poco2 HARAM??


READ THIS 1st



From Teha Wahab
Original message from Miss Haibara:
> > Salam...pada kali ini penulis ingin kongsikan kepada anda tentang sesuatu yang menggemparkan kerana penulis sendiri pernah buat(masa dalam PLKN,secara paksa rela).Iaitu tarian Poco-poco.
> > Secara jujurnya penulis tidak pernah tahu dan ambil tahu tentang tarian ini,asal-usulnya dan motif tarian ini.Namun segalaya berubah apabila satu kiriman emel daripada sahabat penulis,membuatkan penulis tersentak dan kaget sebentar. Mari sama-sama baca emel ini
> > "Assalammualaikum.
> > Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dgn keizinanNya. Saya ingin berkongsi dgn rakan2 semua tantang tarian pocoh2 yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat,umumnya masyarakat kita yg beragama islam terutama suri2 rumah dan badan2 kerajaan ketika manghadiri kursus.
> > Sebenarnya tarian pocoh2 ini berasal dari Filipina buk anny a dari Indon.Ia ditarikan oleh masyarakat yg berugama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka.Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yg membentuk SALIB.
> > Mungkin kita x perasan kerana kita suka mengikut2 sesuatu yg baru tanpa usul periksa. Inilah cara musuh2 islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai agama hindu.
> > cuma tarian poco2 ini belum difatwakan haram lagi. Marilah kita sama2 fikirkan."
> > Masya Allah...penulis pernah terfikir dulu,kenapa tarian itu dimulakan dari kiri?dan apa jenis senaman ini? relevankah tarian ini,yang kelihatan seperti tidak siuman? Dengan emel ini 'terungkailah' persoalan itu semua.
> > Jadi,penulis menyeru kepada diri penulis dan anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi 'menarikan' lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar.Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.
> > Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini,asal usul dan kesannya kepada akidah Umat islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini,agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan 'keasyikkan' menarikan tarian ini.
> > WALLAHUALAM. ...
> > Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM





BETOL KE??

oke. me myself pn not so sure about that la. but kte sbg org islam i think spatutnye amik lgkah bjage2 la.. if can, try elakkan..

bnde ni ai tbace dlm facebook cikgu nieee.. encik alie rostam hehehe.. bukan ketua mnteri melake ye! ngeh3


uppss alamakk! kt skola ari2 da la ai dipakse utk handle poco2 uwaaa~
astaghfirullahal'azim...

8 loves:

en.alierostam said...

cam pernah bace jerk...ngehhh

Miss Ekin said...

hehehehehe wt2 xtau sudaaa.. hikkss

*ayu* said...

akak pun ada baca benda ni somewhere.. but tu lah.. like u said sampai kita sama2 jumpa dalil yg btul..sama2 la amik langka brjaga2.. dulu yoga... but after few research, ada tahap2 nya... ni poco2 lak..

en.alierostam said...

hehehe..x taw2 ..furthermore(ceh speaking, fikir sjenak..laki dan wanita bersama2 menari2 ..x ke lagha bende2 nie....same je mcm owg2 yg disko dan lain2....hukumnye ... pikirla sendiri....same2 kite elakkan ..di zman sekrg ni berhati2 ye

Miss Ekin said...

ayu : 2 la kak.. takut jgk bnde2 alah cenggini.. kite xtau kn..

encik alie rostam : 2 laa pasal kluangman.. org pn de tpikir jgk pasal bnde alah niee.. da menari laki pmpuan.. but selalunye poco2 ni diamik sbg senaman,, cm senamrobik sume 2.. tp ntah la, org pn x arif sgt psl bnde nih. huhu

en.alierostam said...

okes...senaman tu da betul ...tapi, mengapa ade unsur yg melalaikan ...bende nie secara halusnya x ramai yg nampak...encik alie pun x le pandai sgt....sekadar pandangan je ..okes..ad org len yg lebih arif..

tuKang tuLis said...

ya allah...betui ke neh?
huhu...klau btul, mmg la...
hish...dush333...
kt engat mnde nih bgus,
warga emas bleh bsenam cara neh drp wat erobik tuh...
rhupe2nyer...=(

Miss Ekin said...

en. alierostam : yup btol jgk 2.. hmm kne fikir2kn..

tukang tulis : 2 la khai.. 2 la org ckp.. scare mata kasar nampak die sgt baek.. n spt yg en. alie ckp scare tersiratnye kte xtau.. but bnde nie xtau kesahihannye.. juz be careful

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

Blog Template by YummyLolly.com