Monday, January 25, 2010

Fahrin Ahmad kacak or Macho?

pergghh ok hmmm sekarang adalah mood saaangat malas nak update belog. malas tahap GABAN. pullstop!

ok tak boleh pullstop lagi. GABAN ok GABAN!! erk gaban tu apa sebenarnya?? haa nie la hakikat zaman sekarang.. kita main ikut jek orang cakap kan. tapi kita sendiri tak paham apa maksud sebenarnya sesuatu perkataan. i tak cakap orang lain la, even me myself pun macam tu jugak. perkataan-perkataan nie yang selalu digunakan tapi kita opss silap, bukan kita tapi i tak tau apa maksud yang sebenarnya. even ada perkataan yang takde dalam kamus pun.. tak percaya cuba la check sendiri :))

ok contoh perkataan yang kita tak tau apa maksud sebenarnya ialah POYO. tapi berdasarkan bahasa pasar yang selalu kita pakai, poyo ni digambarkan sebagai orang yang macam mana ek. susah nak describe.

ehh ko nie poyo la pakai spec camtu..

isshh poyo la ko nie, nak ngurat awek pun nak kena camtu ke...

so?? sebenarnya apa maksud poyo? for me poyo tu macam ntah apa-apa je. haa camtu la.. tak tau nak describe camne huhu.

tapi ada jugak perkataan yang kita dah biasa sebut dan kita memahami maksud dia, tapi memang takde dalam kamus. macam mana orang boleh create perkataan-perkataan cmtu ek. ok contohnya MACHO. apa yang korang paham maksud macho nie? MACHO nie digambarkan sebagai seorang jejaka yang kacak, hensem bergaya, gagah huhu tough la kan.. takkan la pompuan ko nak cakap dia macho plak kan. tapi tomboii tuuu lain cite la kan hakhak! tapi apa yang penah i dengar dolu2 la kan time skola myfren cakap macho tu gemuk dan pendek. haha sila gelak.. kahkhakahkhaa walaupun xberapa kelakar.

ok kalau artis malaysia nie sape yang boleh dikategorikan sebagai macho?
ofkos Fahrin Ahmad ye dak? tapi tu mengikut kaca mata i, tapi lain orang mesti la lain kaca mata kan.. kannn...
lg? rasanya Remi Ishak boleh sebagai macho. ada orang cakap Datuk K itu adalah macho! eeeyaarrkkss peelllissss lah. hoho..

kalau Fizo Omar pulak? ok dia hensem tapi jambu hakhak! tapi dia sangat suweettt. huahuahuaa.. ni dari kaca mata orang miang miahahaha... (ok ignore.. lalala)

ok out of topic!! fuuhhh...

selain daripada tu banyak lagi perkataan-perkataan atau bahasa-bahasa pasar yang kita tak tau mana asal usulnya tapi kita ikut je orang cakap. contohnya :

perrgghh malas tahap gaban nak update belog nie.. (hekhek seperti ayat i la..)

penat tahap dewa babe! (dewa? oohh ok means penat yang amt sangat)

sengal la ko nie aisehhh.. (sengal pulak? maksudnya apa ek. mungkin something wrong somewhere)

and banyak lagi kan.. tak larat nak tulis sume. kang panjang berjela pulak entry nie...




**updated!
macho, poyo dan sengal bukan la merosakkan bahasa ye...
ia dikategorikan sebagai bahasa slanga......bhasa slanga bermaksud bahasa yang diguna pakai oleh kumpulan tertentu dan difahami dikalangan mereka sahaja...cthnya kumplan remaja masa kini yg menggunakan perkataan poyo, macho, sentap.....okes... (source : cikgu alierostam)

maaf kalau ada pape yg salah. kalau ada tambahan atau pembetulan bagitau ye :))
entry nie dicatat ketika takde mood berbelog ehe. so maaf kalau banyak kekurangan..


kalau loghat sesebuah negeri macam mana pulak? sori kalo terdapat kekurangan pada entry nie. kalau silap tolong tunjukkan..


5 loves:

en.alierostam said...

cik ekin....macho, poyo dan sengal bukan la merosakkan bahasa ye...
ia dikategorikan sebagai bahasa slanga......bhasa slanga bermaksud bahasa yang diguna pakai oleh kumpulan tertentu dan difahami dikalangan mereka sahaja...cthnya kumplan remaja masa kini yg menggunakan perkataan poyo, macho, sentap.....okes...

luvly mya said...

fahrin memang macho..=)

Miss Ekin said...

ooo hehe baek cikgu. sebab tu la i ckp segala kekurangan harap dimaafkan.. :)

en.alierostam said...

x per saya maafkan
lain kali sy akan ambil tindakan
hahaha...macho lg sya..hehe

Miss Ekin said...

luvly mya - fahrin mmg macho. mnjadi pujaan para gadis. tapi da kne reject! haha

cikgu - ahakk kne tindakan ape tuu cikgu. diri atas kusi eh hekhek.
tapi cikgu, cikgu macho kan.. kann.. so xyah denda kann.. hakhak

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

Blog Template by YummyLolly.com