Friday, January 22, 2010

Hepatitis Injection

salam sume. waahh tenggelam timbul je i kan.. hehehe ada misi yg perlu disetelkan la kengkawan ehe.

so today, i pegi amik injection for hipetitis B wif my sister. my mom da amik dulu da aritu. my sis n i lambat coz tunggu dia balik la. kitorang dapat free ok. bcoz nowadays kebanyakan hospital kerajaan dia ada subsidi untuk their staff n also for their family members. so my mom keja pejabat kesihatan, so ada la chance kitorang dapat injection free. kalau tak, kena bayar ok.

hepatitis injection ada 3 dose, n td kitorang amik yg final dose la which means kitorang da abis ketiga-tiga dose. huhuhu alhamdulillah selamat. bukan apa, takut seyyhh time nak kena cucuk tu uhu.ok lupa nak cakap hepatitis nie adalah untuk your liver protecton ye.

hakikatnya injection tadi SAKIT ok SAKITTTT!! 1st dose aritu ok lagi. masuk 2nd dose nurse tu da warning, kali nie masuk ubat banyak sikit ye, tak macam injection biasa. ohh ok ak da cuak. tengok jarum pon da cuak macham nie.

source : google

tapi rilek je.. nurse tu siap cakap lagi, nie guna jarum kecik so kurang sikit sakit. pastu dia punya la lenguh sengal sebelah badan uwaa.. n final dose tadi ya ampunnn paling sakit kottt.. i da rasa die cucuk kt tulang ehehe padahal tak kot. maybe sebab i kekurangan daging kat lengan muahahhaa.. time dia masuk jarum nurse bagitau la, kang tekejut pulak. n time da ready nak masukkan ubat dalam jarum pon dia bagitau. kalo tak bagitau tadi i da melompat tekejut kot ehe OVER uuu! tapi serius, 3rd dose memang sakit. so korang kalau nak amik, ready la fizikal n mental. hakhak perlu ke fizikal ngeh3.. n actually hepatitis nie bukan amik 3 dose sekaligus, dia selang 3bulan amik 1dose.

dulu time study kat ukm, ukm pon ada buat promotion la untuk dapatkan dose tu, dapat diskaun which is if im not mistaken, 1 dose = RM 60. so 3 dose = RM 180. hakhak my classmate majority pegi amik la, tapi disebabkan selalu kehausan duet, i tak amik la hehehe. syukur jugak finally sekarang dapat free hekhek. nak yang free jugakkk kann.. hakhak.

actually course2 kesihatan or senang kata healthcare workers la memang digalakkan amik injection nie coz weolls (weolls kah? hehehe) adelah golongan berisiko tinggi dgn kata lain high risk la kan (erk apekah ayat aku?? hakhak.) ok ignore. thats why our lecturer dulu suggest weoll g amik injection nie for prevention la. mana la tau kan jadi apa2, eksiden ke ngan patient.. but not only that, sometimes dengan orang yang rapat ngan kita pon boleh menjangkitkan penyakitnya huhu. contohnya bagi pasangan suami isteri yang melakukan seks tanpa protection. maksud protection tu paham ke? hakhak. maksudnya yang buat seks tak pakai kondom la. aiyoo.. ataupun penyakit tu boleh transfer dari mommy to the baby during delivery.

tapi kat malaysia nie, manusia hehe manusia ye yang lahir lepas tahun 1990 sahaja yang da already dapat injection nie, if im not mistaken masa baby dapat immunisation tetiap bulan tu kan dia da diinjek sekali ngan vaksin hepatisis nie. so orang yang lahir sebelum 1990 sila ke hospital berdekatan untuk dapatkan vaksin tersebut ye. alaa duit apelah sangat kalau nak dibandingkan dengan kesihatan sepanjang hayat korang. nak ke kena kanser hati??

ok sila maafkan jika ayat tunggang tbalik. update belog dengan perasaan tak ikhlas cmni la. tapi nak share je ngan korang pasal benda alah nie. penting nie tau.. i suggest korang pegi la amik. juz for protection... ok kalau nak tau lebih lanjut pasal hipetitis sila kelik SINI

source : google


korang jangan imagine sakit tu macham sakit gastrik pulak hakhak. sakit sikit je time dia nak masuk jarum. rasa sakit coz ubat yang dia masukkan banyak sikit, xmacham injection biasa. tapi malam nanti i bet, mesti sengal je tangan or demam. get ready ;)


4 loves:

en.alierostam said...

info yg bergune dari misi..haha

Miss Ekin said...

hehehe bukan misi la :))

F I T said...

gila a..baca je dah terasa sakitnya kena cucuk..adoiiii :P saya anti-jarum haha

Miss Ekin said...

hakhak. i pon anti jarum. tp demi syg diri sndiri gagah gak g cucuk heehe. xdea sakit sgt pon, i yg gedik hakhak :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
 

Blog Template by YummyLolly.com